Değiştirmeye Gerçekten Değer Mi? İşte Iphone 13 – 14 – 15  Arasındaki Farklar!
IOS

8 dk okuma

Apple telefonlar, farklı model seçenekleriyle kullanıcılara alternatif sağlar. Markanın son üç telefon serisi olan iPhone 13 14 15 arasındaki farklar sıkça merak edilir. Model arttıkça gelen özellik ve güncellemeler, kullanıcılara yeni çıkan iPhone’a geçme konusunda merak uyandırır. Sırasıyla 2021, 2022 ve 2023 yıllarında çıkan telefonlar özellikleri ile gelişmiş kullanıcı deneyimi sağlar. İşlemci özellikleri, işletim sistemi, ekran teknolojileri, kamera ve batarya gibi farklar deneyimi daha farklı kılar. Modeller arasında değişen özellikleri inceleyerek bir üst modele geçme konusunda daha iyi bir karar verebilirsiniz.

iPhone 13 – 14 ve 15 Kamera Karşılaştırması

iPhone’lar kaliteli ve net kamera özellikleri sayesinde çekim alanında yüksek bir performans sunar. iPhone 13 14 karşılaştırmasında kamera özelliklerine baktığımızda her ikisinde de 12 MP ana ve 12 MP ultra geniş lensler karşımıza çıkar. Ön tarafta da her iki cihazda 12 MP’lik selfie kamerası vardır. İki cihazın kamera farklarına baktığımızda iPhone 13 LED flaşa, 14 ise çift tonlu 2 LED flaşa sahiptir. Video kayıt özelliklerinde ise iPhone 14’e yeni olarak dijital görüntü sabitleyici özellik eklenmiştir. Ön kamerada ise 6 elementli lensin eklendiği görülür. İki modelin kamera özelliklerine bakıldığında çok belirgin bir fark olmadığı açıkça ortadadır.

Kamera özellikleri iPhone 15 ile geliştirilerek daha iyi bir performans sağlanmıştır. iPhone 15, 48 MP ana, 12 MP ultra geniş ve 12 MP 2 kat telefoto kameralarına sahiptir. Çift kameraları cihaz, arttırılan megapiksel çözünürlüğün daha net olmasını destekler.

iPhone 13 – 14 ve 15 İşlemci Özellikleri

Apple’ın geliştirdiği Bionic çipleri kullanan iPhone’lar performans bakımından akıcı bir deneyim sunar. iPhone 13 14 farkı, değişen işlemciyle daha belirgin hâle gelmiştir. iPhone 13, A15 Bionic çipe; iPhone 14 ise A16 Bionic çipe sahiptir. A16, önceki sisteme göre daha fazla işlem kapasitesi sunar. Aynı zamanda verilerin çok daha hızlı şekilde aktarılmasını destekler. Daha hızlı işlemci gücü sağlayan A16, yapay zekâ özellikleriyle güçlendirilmiştir. iPhone 15 ise A17 Bionic çip ile donatılmıştır. Yapay zekâ işleme kapasitesine sahip çip, gelişmiş performansı ve enerji verimliliğini bir arada barındırır. İşlemci frekans hızı, çekirdek sayısı ve mimari gelişmiş performansı da destekler.

RAM özelliklerine baktığımızda ise iPhone 13 4 GB; iPhone 14 ve 15 6 GB RAM ile karşımıza çıkar. Modellere göre yükselen RAM kapasitesi daha iyi performansı destekler. Genel olarak iPhone 13 14 15 karşılaştırması yaptığımızda işlemci performansının 15’de açık ara geliştiği görülür.

iPhone Şarj Kapasiteleri

iPhone 13 14 15 karşılaştırmasında şarj kapasiteleri uzun süreli kullanımı destekleme bakımından önemlidir. iPhone 13, 3227 mAh ; iPhone 14, 3279 mAh ; iPhone 15, 3349 mAh batarya kapasitesine sahiptir. Video ve müzik oynatma süreleri ise sırasıyla 15 – 75 saat, 16 – 80 saat ve 16 – 80 saat olarak karşımıza çıkar. Kıyaslama yapıldığında iPhone 14 15 arasında çok belirgin bir fark olmaması dikkat çeker. Modellerin her üçü de 20W hızlı şarj ve 15W kablosuz hızlı şarj desteğini sunar.

Modeller arasındaki en belirgin fark şarj girişidir. iPhone 13 ve 14 Lightning – USB’ye sahipken iPhone 15 USB Type-C girişe sahiptir. Son modelle değiştirilen şarj girişi, tek bir kabloyı birçok cihazda kullanma imkânı tanır.

iPhone 13 – 14 ve 15 Tasarımları

iPhone 13 14 15 karşılaştırmasında tasarım özelliklerine odaklandığımızda belirgin bir fark olmadığı açıkça görülür. Tüm modellerin kapak kısmında cam, gövde malzemesinde ise alüminyum kullanılmıştır. Zarif ve modern çizgilerle yuvarlatılmış köşelere sahip modeller oldukça şık bir görünüm sunar. iPhone 13 ve 14 boyutlarını incelediğimizde iPhone 13’ün 0.15 mm daha ince olması dikkat çeker. Ağırlık bakımından ise iPhone 14, 2 gram daha hafiftir. Arka kısmında ise tüm cihazlar Apple’ın klasik çerçeveli çift kamera tasarımına sahiptir.

Aynı zamanda tüm cihazlar IPX8 suya dayanıklılık ve IP6X toza dayanıklılık sertifikasına sahiptir. Bu sayede tüm cihazları farklı hava koşullarında rahatça kullanabilirsiniz. Her üç modelde güvenlik bakımından yüz tanıma özelliğine sahiptir. Yüzünüzü otomatik olarak algılayan telefonlar, yüksek güvenlik sağlar.

Renk seçenekleri bakımından iPhone 13 beyaz, kırmızı, mavi, pembe, siyah ve yeşil alternatiflerine sahiptir. iPhone 14 ise beyaz, kırmızı, mavi, mor, sarı ve siyah renklerle karşımıza çıkar. iPhone 15 mavi, pembe, sarı, siyah ve yeşil alternatifleriyle diğer modellere göre daha az renk seçeneği sunar. Farklı renkler arasından zevkinize göre seçim yapıp AirPods ile kullanım deneyiminizi zenginleştirebilirsiniz.

iPhone 13, 14 ve 15 Ekran Performansları

Akıllı telefonların ekran özellikleri ve kullanılan teknolojiler pürüzsüz bir görünüme yardımcı olur. iPhone 13 14 15 karşılaştırmasında ekran özellikleri incelendiğinde tüm modellerin 6.1 inç OLED FHD+ ekrana sahip olduğu görülür. Super Retina XDR ekran cihazların kaliteli ekran özelliklerini destekler. Her üç modelin de ekran yenileme hızı 60 Hz ve ekran oranı 19:5:9 olarak dikkat çeker. Piksel yoğunluğu ise tüm modellerde 460 PPI’dir. Ekran dayanıklılıkları için Corning Ceramic Shield Glass kullanılmıştır. Bu sayede tüm modeller kırılma ve çizilme gibi durumlara karşı dayanıklıdır.

Hangi iPhone Telefon Tercih Edilmeli?

iPhone 13 vs 14 vs 15 karşılaştırmasında hangi cihazın tercih edilmesi gerektiği sıkça akılları karıştırır. iPhone 13 ve 14 farkına baktığımızda çok belirgin farklar yoktur. İşlemci ve performans alanındaki küçük farklar kullanımı önemli oranda etkilemez. Bu konuda iki model arasında seçim yapmayı düşünüyorsanız bütçenizi göz önünde bulundurabilirsiniz. iPhone 13 14 15 karşılaştırmasında son model diğerlerine göre belirgin değişikliklerle karşımıza çıkar. Artan kamera çözünürlüğü ve işlemci hızı daha iyi bir performans sağlar. Telefonla çekim yaparken çok yüksek kaliteye ihtiyaç duyuyorsanız iPhone 15 tatmin edici bir seçim olabilir. iPhone 15 ile gelen Type-C şarj girişi önemli değişiklikler arasındadır. Seçim yaparken bu farklılığı göz önünde bulundurmak avantaj sağlar.

iPhone almak için yüksek bir bütçe ayırdıysanız 15, tatmin edici bir performans sergiler. iPhone 15 ile trafik kazası algılama, yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, ekranda Dynamic Island ve video kaydında hareket modu gibi alternatif özelliklerine sahip olabilirsiniz. iPhone 13 14 15 karşılaştırmasında seçim yaparken beklenti, ihtiyaç, kullanım alışkanlıkları ve bütçe önemli faktörlerdendir. Bunları göz önünde bulundurarak tatmin edici bir seçim yapabilirsiniz.

iPhone 13 Telefonu Yükseltmek Gerekli mi?

Hâlihazırda iPhone 13 kullanıyorsanız cihazınızı yükseltmek için beklentileriniz önemlidir. iPhone 13 ve 14 arasında belirgin bir fark yoktur. Ekstra olarak kamera ve çip özeliklerinde iyileştirmeler, Çarpışma Algılama ve Acil Durum SOS’u gibi özellikler eklenmiştir. Günlük kullanımda iki model arasında performans farkını hissetmek zordur. Ancak bütçeniz varsa ve daha gelişmiş özelliklere sahip olmak istiyorsanız iPhone 15’i tercih edebilirsiniz. Kamera ve performans alanındaki yükseltmeler daha iyi bir deneyim sağlar. iPhone 13’ü 15’e yükseltmek genel olarak daha tatmin edici olabilir.

scrolltotop svg